Kuonan Metsästysseuran logo
Etusivu
Tapahtumia
Rakennus-
projekti
Hallinto
Kennel-
toiminta
Seuran
säännöt
Metsästys-
lainsäädäntö
Hirviporukka
Kartat
Pöytäkirjat
Saalistilasto
Linkit
Palaute

Hirviporukka

HIRVISYKSY -17

Syksyn -17 hirviporukkaan kuului 45 metsästäjää, joilla on yhteensä 33 lihaosuutta. Lupia oli käytössä 40 aikuisen hirven lupaa. Hirvenpyynti aloitettiin 14.10. ja lopetettiin 2.12. Metsästyspäiviä kertyi 24 kappaletta. Ammuttiin 22 aikuista hirveä (11 urosta ja 11 naarasta) ja 27 vasaa (12 urosvasaa ja 15 naarasvasaa).

Alapuolella on kuvia syksyn pyynnistä.

Kuula.

Tossun sonni.

Nelkun vasa.

Purtsin vasa.

Onnellinen koiramies

HIRVISYKSY -16

Syksyn -16 hirviporukkaan kuului 41 metsästäjää, joilla oli yhteensä 30 lihaosuutta. Lupia oli käytössä 30 aikuisen hirven lupaa. Hirvenpyynti aloitettiin 1.10.ja lopetettiin 5.11. Metsästyspäiviä kertyi 18. Ammuttiin 16 aikuista hirveä (10 urosta ja 6 naarasta) sekä 28 vasaa (14 urosta ja 14 naarasta).

Alapuolella on kuvia syksyn pyynnistä.

Antin sonni.

Jarin sonni.

Laurin sonni.

Ruokatauko.

Mikon ja Beltsin sonni.

Saulin kruunupää.

HIRVISYKSY -15

Syksyn -15 hirviporukkaan kuului 41 metsästäjää, joilla oli yhteensä 30 lihaosuutta. Lupia oli käytössä 30 aikuisen hirven lupaa. Hirvenpyynti aloitettiin 26.9. ja lopettiin 15.11. Metsästyspäiviä kertynyi 22. Ammuttiin 14 aikuista hirveä (8 urosta ja 6 naarasta) ja 18 vasaa (9 urosta ja 9 naarasta).

Alapuolella on kuvia syksyn pyynnistä.

Katjan sonni.

Jaakon vasa sekä Asko ja Melli

HIRVISYKSY -14

Syksyn -14 hirviporukkaan kuului 38 metsästäjää, joilla oli yhteensä 28 lihaosuutta. Lupia oli käytössä 30 aikuisen hirven lupaa. Hirvenpyynti aloitettiin 27.9. ja lopetettiin 8.11. Metsästyspäiviä kertyi 28. Ammuttiin 17 aikuista (6 urosta ja 11 naarasta) ja 26 vasaa (10 urosta ja 16 naarasta).

Alapuolella on kuvia syksyn pyynnistä.

Hirvenammuntakilpailun voittaja Joona Niemikorpi saa kiertopalkinnon haltuunsa.

Syksyn ensimmäinen hirvi nurin.

Pesosen ruunupää.

Hirven viimeinen matka.

Koululaisia kaadolla.

Vierailulla naapuriseurassa.

Mikko ja Vilma kaadolla.

Team Moto.

HIRVISYKSY -13

Syksyn -13 hirviporukkaan kuului 37 metsästäjää, joilla oli yhteensä 28 lihaosuutta. Lupia oli käytössä 27 aikuisen lupaa. Ammuttiin 15 aikuista hirveä, josta naaraita 9 ja uroksia 6. Vasoja ammuttiin 24. Metsästys alkoi 28.9. ja päättyi 29.10. Metsästyspäiviä kertyi 28.

Alapuolella on kuvia syksyn pyynnistä.

Hirvenammuntakilpailun voittaja Sauli Pakarinen saa kiertopalkinnon haltuunsa.

Tulevia hirvimiehiä.

Mikko ja Peltsi kaadolla.

Rasselin hirvi.

Saulin ja Sakun ensimmäinen hirvi.

Kuulan lapiosarvi sekä Rööri ja pulla

HIRVISYKSY -12

Syksyn -12 hirviporukkaan kuului 40 metsästäjää, joilla oli yhteensä 30 lihaosuutta. Lupia oli käytössä 30 aikuisen lupaa. Metsästys alkoi 29.9. ja loppui 14.11. Metsästyspäiviä kertyi 35 päivää. Ammuttiin 14 aikuista hirveä (9 naarasta ja 5 urosta) ja 32 vasaa.

Alapuolella on kuvia syksyn pyynnistä.

Hirvenammuntakilpailun voittaja Niilo Ampula saa kiertopalkinnon haltuun.

Asko ja sonni

Lassen sonni

Kepe ja koululaiset

Hirven uitto

Uroshirvi tulossa passiin

Naarashirvi passilinjalla

Johtajan vasa

Kyllä talvellakin voi uida

HIRVISYKSY -11

Syksyn -11 hirviporukkaan kuului 37 metsästäjää, joilla oli yhteensä 26 lihaosuutta. Lupia oli käytössä 40 aikuisen lupaa. Hirvenpyynti alkoi 24.9. ja loppui 5.11. Ammuttiin 22 aikuista hirveä ja 38 vasaa.

Alapuolella on kuvia syksyn pyynnistä.

Hirveä vedetään.

Kuulan sarvi.

Koululaisten TET päivä.

HIRVISYKSY -10

Syksyn -10 hirviporukkaan kuului 33 metsästäjää, joilla oli yhteensä 25 lihaosuutta. Lupia oli käytössä 38 aikuisen lupaa. Hirvenpyynti päättyi 23.10. Ammuttiin 22 aikuista hirveä ja 32 vasaa.

Alapuolella on kuvia syksyn pyynnistä.

Kipen valtasonni.

Uroksia nyletään.

Katjan 10-piikkinen.

Markuksen sonni.

Koululaiset opissa.

Nikon ensimmäinen.

Kuulan vasa.

HIRVISYKSY -09

Hirvikokous pidettiin 6.9. kodalla ja ammuttiin samalla tutut kohdistusammunnat. Sauli Pakarinen vei Kaukolla lainassa olleen kieropalkinnon takaisin kotiinsa. Syksyn -09 hirviporukkaan kuuluu 35 metsästäjää, joilla on yhteensä 26 lihaosuutta. Lupia on käytössä 35 aikuisen lupaa. Kaikki luvat on käytetty ja metsästys on lopettu tältä syksyltä. Hirviä on kaadettiin 15 aikuista ja 40 vasaa.

Alapuolella on kuvia syksyn pyynnistä.

Suolistamassa.

Numeron uros.

Sarvigalleria.

Talkkarin vasa.

Alma kaadolla.

Veto käynnissä.

Kuulan vasa.

Koululaiset nylkemässä.

Lapsityövoimaa.

HIRVISYKSY -08

Hirvikokous pidettiin 7.9. kodalla ja samalla ammuttiin hirviporukan kohdistusammunnnat. Parhaaksi ampujaksi selvisi kahden uusinnan jälkeen Kauko Välioja. Kauko vei kiertopalkinnon vuodeksi haltuunsa. Samassa tilaisuudessa muistettiin myös lahjakortilla 70 vuotta täyttänyttä Onnia. Kuvat alapuolella. Syksyn -08 hirviporukkaan kuului 35 metsästäjää, joilla on yhteensä 26 lihaosuutta. Lupia oli käytössä 40 aikuisen lupaa.

Kauko vastaanottamassa kiertopalkintoa Onni vastaanottamassa lahjakorttia
Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa Porukka tulilla
Sissi lounaalla Vallen 10-piikkinen
Pulkka kulkee Nahkomassa
Lexan sarvi Pesosen mahtisonni
Esen 10-piikkinen Miehiä kaadolla
Pikkunumeron vasa Talvi tuli
Tuomon peura Katjan vasa

Syksyn aluksi 9.10.2008 Väliojan koulun oppilaat kävivät viettämässä päivän hirvimiesten mukana. Alapuolella on pari juttua päivästä koululaisten itsensä kertomana.

Opettaja ja oppilaat kodalla syömässä.

Hirvimetsällä

Torstaina 9.10. taksi lähti koululta klo 6:30 ja poimi kyytiin 5.-6. luokan oppilaita. Olimme hirvikämpällä noin seitsemän aikaan. Olimme puoli tuntia hirvikämpällä ennen kuin lähdimme jahtiin. Teimme kuusi ryhmää minä, Juho olin Anttonin kanssa parit ja me olimme Jari Purasen kanssa passissa. Menimme autolla passipaikalle. Puhuimme Jarin kanssa ja joimme välillä kuumaa juomaa ettei tulisi kylmä. Olimme olleet passissa noin tunnin ja silloin mutkan takaa meni kolme hirveä. Annamari ja Julia olivat olleet yhden naisen kanssa ja he olivat nähneet ne. Meidän edestä meni myös hirvi, mutta me emme nähneet sitä. Me kuulimme vain vai oksan raksahduksen ja Jari sanoi, että siellä meni hirvi. Kun olimme lähdössä kämpälle, niin radiopuhelimesta kuului että Markus Sornikoski oli ampunut vasan. Kokoonnuimme vasan luokse. Markus oli suolistanut sen jo. Vasa nostettiin lava-autoon ja vietiin hirvikämpälle. Sitten se vietiin nylkyhalliin ja me menimme paistamaan makkaraa. Kun kaikilla oli maha täynnä niin hirvimiehet näyttivät miten vasa nyljetään. Menimme uudestaan jahtiin, mutta eri paikkaan. Istuimme mättäällä ja odotimme. Vähän ajan päästä hirvikoira oli tosi lähellä. Jari sanoi,että pojat nyt olkaa aivan hiljaa. Se hirvi meni edestämme, mutta emme nähneet sitä, koska edessä oli ryteikköä, josta ei nähnyt metsän laitaan. Kun olimme olleet siellä jonkin aikaa, niin meidän piti mennä linja-autolle. Kun olimme kävelemässä Jarin autolle, kuulimme kolme laukausta ja kun olimme linja-autolla Jari sanoi, että radiopuhelimesta oli sanottu, että Esko Myllylahti oli ampunut vasan. Odotimme opettajaa ja, kun opettaja oli tullut, lähdimme kotiin. Linja-auto jätti jokaisen kotiin matkan varrella. Tekijät: Antton Myllylahti ja Juho Järvenpää

Vasaa nyljetään.

Väliojan koulun oppilaat hirvimetsällä

Lähdimme koululta kello 6:30. Kun kaikki oppilaat olivat mukana lähdimme hirvikämpälle. Menimme istumaan kotaan ja miettimään kenen kanssa lähdemme passiin. Lähdimme Niilo Ampulan. Kun olimme passipaikalla seisoimme passissa hiljaa kunnes tiellä juoksi jänis. Sitten minä Mauno Kontio ja Juho Sornikoski joimme kahvit. Kun olimme olleet passissa meille tuli kylmä ja menimme Niilon autoon. Niilo tuli autoon sanomaan, että kolme hirveä oli juossut kauempaa tiellä. Sitten lähdimme takaisin kodalle. Matkalla kävimme katsomassa Markus Sornikosken ampumaa hirveä. Sitten lähdimme hirvikämpälle. Kodalla söimme makkaraa ja joimme mehua. Sitten päätimme minne menemme seuraavaksi passiin. Sitten menimme nyljentähalliin ja metsästysseuran miehet näyttivät miten hirvi nyljettiin. Sitten lähdimme uuteen passipaikkaan. Niilo jätti auton metsätielle ja meni passiin. Me Juhon kanssa istuimme autossa ja söimme eväsleipiämme. Vähän ajan päästä Niilo tuli autolle ja sanoi että nyt on aika lähteä. Menimme autolla hirvikämpän tiehaaraan ja lähdimme siitä linja-autolla kotiin. Tekijät: Mauno Kontio ja Juho Sornikoski

Hirvi on saatu auton kyytiin.

HIRVISYKSY -07

Syksyn -07 hirviporukkaan kuului 34 metsästäjää, joilla on yhteensä 28 lihaosuutta. Lupia oli käytössä 45 aikuisen lupaa. Luvista käytettiin 35 lupaa, joilla ammuttiin 14 aikuista ja 42 vasaa. Alapuolella on kuvia pyynnistä.

Makkara maistuu Nuotiolla
Sarvi nurin Tulevia hirvenpyytäjiä
Kepen 10-piikkinen Nylyllä
Kipen tuplavasat Katjan tuplavasat
Esen 9-piikkinen

Väliojan koulun oppilaat kävivät jo perinteisesti opettajansa Mika Skantzin johdolla tutustumassa hirvenpyyntiin Kuonan Metsästysseuran vieraana 11.10.2007. Alapuolella on pari koululaisten kirjoittamaa juttua päivän tapahtumista.

Oppilaat tutustumassa hirven suolistamiseen metsässä.

Hirvimetsällä

Väliojan koulun 5-6 luokkalaiset olivat torstaina 11.10.2007 Kuonan metsästysseuran hirvijahdissa. Opettaja Mika Skantz ja 2 muuta oppilasta lähtivät koululta klo:6.15. Muut oppilaat otettiin mukaan matkan varrelta. Perillä oltiin n. klo:7.00. Kodassa Esko Myllylahti esitteli hirviseuraa ja sen historiaa. Mika oli ensimmäistä kertaa hirvimetsällä. 6.-luokkalaiset olivat jo viime vuonna mukana. Kodassa jaettiin ryhmät ja lähdettiin passeille. Passeilla oli kylmä ja tunnelma oli jännittävä. Sitten kuultiin, että Markus Sornikoski oli ampunut nelipiikkisen hirven. Juha Tossavainen suolisti hirven. Oppilaista haju oli kauhea, mutta oli hauska nähdä miten se tapahtuu. Miehet tarttuivat köysiin ja vetivät hirven autolle. Sitten lähdettiin hirvikämpälle. Kodalla syötiin makkaraa yms. ja sen jälkeen lähdettiin katsomaan kun miehet nylkivät hirveä. Oppilaiden mielestä oli mielenkiintoista nähdä hirven nylkeminen. Sen jälkeen lähdettiin uudelleen passeille. Päivällä ei ollut enää niin kylmä, kuin aamulla. Hirvet olivat lähellä, mutta eivät tulleet näköpiiriin. Yritettiin etsiä hirviä jälkien avulla, mutta ei löydetty. Tällä kertaa ei ammuttu hirviä. Tämän päivän saalis oli siis yksi hirvi.
-Aamulla oli kylmä, mutta silti oli hauskaa! Sanoivat Annamari Peltoniemi, Johanna Haataja ja Julia Myllylahti.
Ensi vuonna 5-luokkalaiset pääsevät uudestaan mukaan, mutta 6-luokkalaisilta hirvenmetsästys on ohi. Mutta eihän sitä tiedä jos aikuisena joku entinen Väliojan koulun oppilas on hirviporukassa mukana!

Kirjoittajat: Annamari Peltoniemi, Julia Myllylahti ja Johanna Haataja

Välillä piti käydä kodalla syömässä.

Hirvimetsällä

Väliojan koulun viides-kuudes luokka kävi 11.10.2007 Kuonan metsästysseuran hirvimiehien kanssa hirvimetsällä. Retken järjesti hirviporukan johtajana toimiva Esko Myllylahti ja opettaja Mika Skantz. Lähtö koululta oli klo 6.15. Kodalla päätettiin, kenen mukaan kukin oppilas lähti. Passiin lähdettiin heti aamulla. Melkein heti kuului kolme laukausta. Kukaan ei kuitenkaan heti saanut tietää, että hirvi oli kaatunut. Niko Niemi-Korven mukana olleet serkukset Jukka, Antton ja Niilo Myllylahti näkivät kuudenkymmenen metrin päässä naarashirven. Sitä ei kuitenkaan voitu ampua. Myöhemmin kuultiin radiopuhelimien välityksellä, että hirvi oli kaatunut. Markus Sornikoski oli ampunut nelipiikkisen uroshirven. Lava-autojen lavalla kaikki pääsivät katsomaan hirveä, joka oli ammuttu. Metsässä Juha Tossavainen suolisti hirven. Markus otti tärkeimmät elimet talteen. Suolistuksen jälkeen hirvimiehet vetivät hirven metsästä lava-auton lavalle. Hirvi kuljetettiin nylkyhallille nyljettäväksi. Pitkän aamun jälkeen oli makkaran paiston aika. Syönnin jälkeen hirvimiehet palasivat nylkyhalliin nylkemään hirven. Oppilaat seurasivat, kun hirvimiehet nylkivät hirven. Kun hirvi oli nyljetty, kaikki lähtivät uudelleen passiin odottelemaan hirveä. Metsästä kuului koirien haukkua, ja hirvimiehet arvelivat, että lähistöllä oli hirvi. Hirveä ei kuitenkaan tällä kertaa tavoitettu. Passissa ei kuitenkaan keretty olla kovin kauan, koska oppilaiden oli lähdettävä. Oppilaiden mielestä retkelle olisi voitu lähteä uudelleen.

Toinenkin kuva metsästä.

Opettaja Mika Skantz ottamassa kuvia.

HIRVISYKSY -06

Syksyn -06 hirviporukkaan kuului 36 metsästäjää, joilla on yhteensä 25 lihaosuutta. Lupia oli käytössä 60 aikuisen hirven kaatolupaa ja 1 metsäpeuran kaatolupa. Luvilla ammuttiin 34 aikuista (19 urosta ja 15 naarasta) ja 54 vasaa. Hirvenpyynti aloitettiin 30.9. ja lopetettiin 8.12. Alapuolella on kuvia syksyn pyynnistä.

SYKSY-06
Laurin puukkovasa Lexan 9-piikkinen
Kepen sonni Tappisarvi
Ensimmäinen uroksen kaato? Penan sonni
Nylkyhommia Tossun mahtisonni

Väliojan koulun oppilaat kävivät opettajansa Yrjö Kahilan johdolla tutustumassa hirvenpyyntiin Kuonan Metsästysseuran vieraana 1.11.2006. Alapuolella on Keskipohjanmaa lehdessä ollut juttu tapahtumasta.

Sauli Pakarinen marssi keskiviikkona passipaikalle perässään Väliojan koulun oppilaat Anniina Myllylahti ja Maire Peltoniemi. Kuva Antti Savela.

KOULULAISET MUKAAN HIRVIPASSIIN

Antti Savela (KP)
Väliojan koulun oppilailla oli keskiviikkona erilainen koulupäivä, kun he saivat tutustua hirvenpyyntiin Kuonan metsästysseuran opastuksella. Koululaiset seurasivatkin mielellään jahtimiehiä passipaikalle.
– Mukavampaa tämä on kuin oppitunnilla, Anniina Myllylahti ja Maire Peltoniemi toteavat kuunnelleen tarkkaan, mitä kerrottavaa Sauli Pakarisella on hirvenmetsästyksen saloista. Vaikka ensimmäistä kertaa hirvimetsällä ovat, tytöt tietävät, että kaadettu hirvi ensin vedetään miesvoimin metsästä ja vasta sitten ajetaan joko autolla tai traktorilla pois. Se vähän ihmetytti, että passissa vaan odotellaan ja kuunnellaan puhelimesta missä hirvi liikkuu.
– Niin tällaista tämä on. Välillä odotellaan monta tuntia, ja toimintaa tulee vasta, kun hirvet lähestyvät passirivistöä, Sauli Pakarinen selostaa.

Sauli Pakarinen kertoo Annina Myllylahdelle ja Maire Peltoniemelle, miten jahti etenee. Kuva Antti Savela.

KUONAN HIRVIMIEHET OTTIVAT KOULULAISET MUKAAN JAHTIIN

METSÄSTYSVAISTO VIRIÄÄ NUORENA

Antti Savela HAAPAJÄRVI (KP)
Kuonan metsästysmajalla on keskiviikkona aamuvarhaisella tavallisuudesta poikkeava tunnelma. Mutterimajan nuotiolla on koolla paitsi kokeneita metsästäjiä myös nuoria kokelaita läheisen Väliojan koululta. Nuoret kuuntelevat korva tarkkana metsästysjuttuja. Suut loksahtavat auki, kun miehet alkavat puhua jahdissa tehdyistä susihavainnoista.
– Sunnuntaina eräs miehistämme näki suden muutaman sadan metrin päästä passistaan. Myöhemmin selvisi, että susia oli ollut kaksi, Pentti Ampula kertoo. Jahtipaikalla Väliojan koulun viidesluokkalaisia Anniina Myllylahtea ja Maire Peltoniemeä opastanut Sauli Pakarinen kertoo puolestaan nähneensä hukan vuosi sitten. Sudet juoksivat passiin aivan vasalauman perässä.
– Silloin tuli kiire. Oma koira oli ajamassa juuri niitä hirviä. Se oli saatava äkkiä pois ajosta, Sauli kertoo. Kuonan sudet ovat kuitenkin olleet suuresta koostaan huolimatta sekä koira- että hirviystävällisiä.
– Koiria ne eivät ole hätyyttäneet, emmekä ole löytäneet myöskään hirvenraatoja. Tällä seudulla on paljon jäniksiä, ilmeisesti ne ovat riittäneet luonnon pöydän antimiksi, Pentti Ampula toteaa mutterimajalla.

HENNI AMPUNUT SEPELKYYHKYN JA PYYN

Viidentoista oppilaan joukossa on jo kokeneita eränkävijöitä. Henni Rantala ja Matias Niemi-Korpi kertovat tenttineensä metsästyskortin ja olleensa isänsä kanssa metsällä. Saalistakin on tullut.
– Minä olen ampunut sepelkyyhkyn ja pyyn isän ollessa vieressä, Henni kertoo. Kumpikaan ei ole vielä ampunut hirvikoetta.
– Se pitää kyllä jossain vaiheessa ampua, molemmat vakuuttavat. Mikä sitten saa nuoren kiinnostumaan metsästyksestä?
– Se on vaan mukavaa. Kaipa se on saalistusvietti, joka vetää metsälle, Matias miettii.

ELÄMYKSESTÄ KIPINÄ

Kuonan metsästysseura kutsui Väliojan nuoret hirvimetsälle tarkoituksenaan paitsi jakaa asiallista tietoa jahdista myös antaa kipinä metsästykseen.
– Aina silloin tällöin nuoria tulee mukaan. Heitä saisi olla enemmänkin. Sanotaan, että hirviporukat ukkoontuvat, ja tottahan se valitettavasti on, jahtipäällikkö Marko Niemi-Korpi toteaa. Nuorten ohessa hirvimiehet toivovat jahtiin myös naisia. Katja Karsikas on Kuonalla anoa nainen hirviporukassa. Viime vuonna naisia oli kaksi, mutta Kirsi Pesonen päätti lähteä opiskelemaan eräalaa toiselle paikkakunnalle. Metsästäjät harmittelevat sitä, että monia nuoria vetävät puoleensa helpommat harrastukset. Pentti Ampulan mukaan tämän ymmärtääkin. Useana päivänä jahti alkaa aamuhämärissä ja jatkuu iltapimeään. Työ vasta alkaa kaadosta. Raskas ruho on saatava nahoittamolle roikkumaan. Lihojen paloittelussa on myös oma hommansa. Kuonalla työtä helpottamaan tehtiin talkoilla kolmisen vuotta sitten nahoittamo ja lihankäsittelypöydät. Nyt lihan pilaantumisesta ei ole pelkoa, vaikka syyshelle yllättäisi.

SAALIIKSI ISOHKO VASA

Väliojan koulunjohtaja Yrjö Kahila kertoo tuoneensa oppilaansa jo toistamiseen haistelemaan hirvijahdin tunnelmaa. Viime vuonna kokemukset olivat rohkaisevat.
– Nuoret tuntuivat olevan hyvin kiinnostuneita. Tänä syksynäkin metsästyksestä on puhuttu koululla paljon, Kahila kertoo. Koululla Kahila sanoo kertoneensa metsästyksestä sen perimmäisen ajatuksen.
– Hirvet ovat metsän riistaa, jota välillä harvennetaan kestävällä tavalla. Syksyn metsästys on ikään kuin sadonkorjuuta, Kahila kertoo. Valkeilta metsästäjät ja oppilaat suuntaavat maastoon. Oppilaat jaetaan pieniin ryhmiin eri puolille passirengasta. Iltapäivällä koiramies löytää tähtäimeen ison vasan. Saalis tuodaan mutterimajan pihaan. Oppilaiden eräpäivästä riittää varmasti monenlaista kerrattavaa seuraaville välitunneille.

Väliojan oppilaat kuuntelemassa jahtijuttuja. Kuva Antti Savela.

HIRVISYKSY -05

Syksyn -05 hirviporukkaan kuului 37 metsästäjää, joilla on yhteensä 29 lihaosuutta. Lupia oli käytössä 50 aikuisen hirven kaatolupaa ja 1 metsäpeuran kaatolupa. Hirviä ammuttiin 25 aikuista (9 naarasta ja 16 urosta) ja 50 vasaa. Hirvenpyynti aloitettiin 24.9 ja lopetettiin 18.11. Alapuolella on kuvia syksyn pyynnistä.

SYKSY-05
Kuulan jämptin ensimmäinen Närän 14-piikkinen
Talonmiehen työnäyte Hirviporukka laavulla
Pakun 10-piikkinen Esen vasa
Puten vasa

Alapuolella on Maaselkä lehdessä 6.10. ollut juttu Väliojan koululaisten tutustumisesta hirvenpyyntiin Kuonan metsästysseuran vieraana.

Koululaiset ja metsästäjät yhteiskuvassa

KOULULAISET METSÄLLÄ

Kuuluu kaksi nopeata perättäistä laukausta. Jose ja Jesse Myllylahti havahtuvat ja katsovat passimie Niilo Ampulan suuntaan. Mistä laukaukset tulivat? Kaatuiko hirvi, kaksikin? Joko lähdetään katsomaan? Ennen kuin Väliojan koulua käyvät veljekset ehtivät esittää jahti-isännälleen kysymyksiä, sanoo "Nikke" Niilo Ampula ykskantaan, että "voivat olla muita mehtämiehiä, jänismiehiä. Ei tuo ollu kiväärin vaan haulikon laukaus". Jäämme edelleen odottamaan - ja odottamaan. VHF-radioissa käydään keskustelua hirvien liikkeistä. Nikke kertoo pojille ja jahtiseurueeseen tunkeutuneelle toimittajalle hirvien liikkeistä. - Emä ja kaksi vasikkaa meni tuolla parin kilometrin päässä tiestä yli. Moton koira oli saanut haukun, mutta pakenivat eestä pois. Ootellaan. Ottakaa pojat ja juokaa lämmintä, jos teillä on mukana, Nikke kehottaa. Vaikka on hivelevän kaunis aamu, osaa olla silti kylmä, hengitys huuruaa. Aurinko odottaa vielä mahdollisuuttaan lämmittää. Passipaikalla ei arvaa suuremmin pitää elämää ja ruveta ravaamaan lämmön ylläpitämiseksi. VHF rätisee ja tulee tietoa muistakin hirvistä. Kuulostaisi siltä, että metsän ylväs riistaeläin on liikkeellä useammalla seurueella. Väliojan koulun jahtireissulla riittää jännitystä. Siitä pitävät huolen kunkin pienen oppilasjoukon jahti-isännät, Kuonan metsästysseuran hirvimiehet. Mutta jännitys ei tällä kertaa pääse purkautumaan laukauksiksi. Hirvet ovat ovelia ja osaavat kierrellä passit ja eksyttää koirat. - Hirviemo on ovela. Se saattaa komentaa poikasensa tiukasti paikalleen ja lähtee eksyttämään koiran. Hirvi osaa myös luurata parasta paikkaa ylittää tie, jossa passimiehet on passissa. Nytkin se löysi aukon josta meni toiselle puolen, Nikke Ampula kertoilee pojille. Uroshirvet vasta sankareita ovat. Niken tarinan mukaan uros jaa emän ja vasta edellä ja kuurailee itse perässä. "Naiset ensin vaikka heikoille jäille"- sananlasku kuvannee uroshirven toimintaa. Päivän saalis on nolla, mutta opettaja Yrjo Kahila ei ole pettynyt. Lasten kanssa pidetty tuumaustauko jahtikämpällä todistaa, että jännää on ollut päivän aikana. - Muutama uusi sanoo, että aikoo isompana ryhtyä metsästämään. 15 poika- ja tyttöoppilaalle hirvenmetsästys on paria metsästyskortin omaavaa oppilasta lukuunottamatta uusi kokemus. Myös 17 jahtihenkilölle päivä lasten kanssa on ollut erilainen. Paha-Antti, Suihku-Jussi, Puskanen, Moto, Närä, Äksä ja kumppanit ovat joutuneet opettamaan ja liikuttamaan komennossaan olevia joukkoja maastossa tehokkaasti. Koulutussuunnitelmaan hyväksytty, koulun ulkopuolisena toimintana pidetty koulupäivä päättyy makkaranpaistoon ja yhteiskuvaan. Oppilaiden päissä loistavat uudet, punaiset metsästysseuran lahjoittamat lippalakit.

HIRVISYKSY -04

Syksyn -04 hirviporukkaan kuului 36 metsästäjää, joilla oli yhteensä 30 lihaosuutta. Lupia oli käytössä 40 aikuisen hirven kaatolupaa, joilla ammuttiin 18 urosta, 4 naarasta ja 36 vasaa. Hirvenpyynti aloitettiin 25.9. ja lopetettiin 30.10. Hirviä tuntui olevan todella runsaasti. Alapuolella on muutamia kuvia syksyn hirvenpyynnistä.

SYKSY-04
Puskasen 10-piikkinen Kipen ensimmäinen
Katjan vasa Juhan 10-piikkinen
Niilon ensimmäinen Tossun 8-piikkinen
Kipen ja Mikan perhehirvi Hirviporukka töissä

Alapuolella on Maaselkä lehdessä ollut juttu Kuonan Metsästysseuran hirvenpyynnistä.

Hirvenmetsästyskausi ammuttiin käyntiin

– Helkkarin hieno tunne. Unelmien täyttymys. Jokaisen pitäisi kokea se, totesi silminnähden tyytyväinen Kirsi Pesonen kaadettuaan elämänsä ensimmäisen hirven.
– Passissa olin tornissa ja kaksi hirveä tuli kohti. Toista ammuin ja se heitti lenkin ja kaatui, Kirsi kertaili hirven ampumista.
Varma syksymerkki on siis täällä taas, kun punanuttuiset metsästäjät kansoittavat metsät. Hirvenmetsästys käynnistyi koko maassa viime lauantaina. Mikään pienen piirin harrastus hirvenmetsästys ei ole, sillä yli satatuhatta suomalaista käy hirvimetsällä. Koko maassa myönnettiin tänä vuonna 56 00 hirvilupaa, joten työsarkaa metsästäjillä riittää. Myös Haapajärvellä hirvenmetsästyskausi käynnistyi viime viikonloppuna.
Kuonan metsästysseuran uudella nylkyhallilla oli lauantaina maireita ilmeitä, sillä Kuonan hirviporukan kauden avaus oli sujunut mallikkaasti. Lauantaina iltapäivään mennessä oli kaatunut kaksi hirveä.
– Tällä alueella on ollut varsin suuret talvehtimiskannat, joten lupia on varsin reilusti, toteaa metsästyksen varajohtaja Juha Tossavainen.

Nuoret ja naiset myös mukaan

Lehtien palstoilla on viime aikoina ollut puhetta hirviporukoiden ukkoutumisesta. Tätä ongelmaa ei Kuonalla podeta, sillä porukan keski-ikä huitelee neljänkympin paikkeilla. Porukan nuorin jäsen on vasta 14-vuotias Niilo Kopola, joka on ensimmäistä vuotta hirviporukassa. Hirvimerkkikin irtosi ensi yrittämällä ja vanhempien hirvimiesten mukaan porukan parhaasta päästä olevalla tuloksella.
– Metsästyksessä parasta on kun saa liikkua luonnossa ja onhan se saaliinkin saaminen hienoa, nuori metsästäjä tuumi.
Saaliin saamisesta Niilolla onkin jo kokemuksia, sillä jäniksiä ja metsälintuja on ollut tuomisena metsältä.
Metsästystä on pidetty varsin miehisenä lajina, mutta viime vuosina on naisiakin alkanut näkyä metsästysporukoissa.
– Ilman ennakkoluuloja on otettu porukkaan, mikä on hieno homma. Meitä on tässä hirviporukassa kaksi naista, joten lisää naisia kaivataan mukaan, totesi Kirsi Pesonen.
Hän tuli mukaan hirviporukkaan viime vuonna, tosin pienriistan metsästyksestä on jo kokemuksia pidemmältäkin ajalta.
Kaikkia metsässä liikkujia ovat hirvikärpäset kiusanneet tänä syksynä olan takaa
– Hirvikärpäsistä voisi tosiaankin lihasopan keittää, mutta ne kyllä unohtuu kun hirvi tulee näkyviin, Kirsi Pesonen tuumi ylimääräisistä seuralaisista metsässä.
Sopivasti hirvikauden alkuun valmistui Kuonan metsästysseuran uusi nylkyhalli, joka sisältää riiputus- ja paloitteluhuoneet. Uudet tilat helpottavat lihankäsittelyä.
Nylkyhallin kulujenkin kattamisen takia hirviporukan mukana oli ensimmäistä kertaa kaksi vierasmetsästäjää.
– Tämä on minulle synnyinseutua ja tulen tänne metsästämään syksyisin. Hirviporun mukaan pääseminen oli hieno asia, kertoi nykyisin lohjalainen Kimmo Ahmaoja.

HIRVISYKSY -03

Syksyllä -03 Kuonan hirviporukkaan kuului 37 metsästäjää ja seuralla oli käytettävissään 35 aikuisen hirven kaatolupaa. Luvat käytettiin siten, että ammuttiin 21 aikuista hirveä (17 urosta ja 4 naarasta) sekä 28 vasaa (17 urosta ja 11 naarasta). Seurue aloitti metsästyksen 27.9. ja viimeinen lupa käytettiin 23.10. eli pyynti kesti reilut kolme viikkoa. Ehkä komeimmat hirvet ampuivat syksyllä Ampulan veljekset, Niilo 15-piikkisen uroksen Vastaskankaasta ja Pentti 11-piikkisen uroksen oman karhukoiransa haukkuun Onnelankorpeen. Alapuolella on kuvia syksyn pyynnistä.

SYKSY-03
Moton valtasonni Nylkyporukka töissä
Hirvimiehiä Närän valtasonni
Hirvinaisia Tuomon vasa
Eskon hirviperhe Moton hirvelle annetaan pulkkakyytiä

Lokakuun alussa käytiin muun metsästyksen ohessa se kuuluisa kolarihirvijahti, joka kirvoitti jälkeenpäin porukasta seuraavan runon.

 

Sauli ja kolarihirvi
Kirsi suoron kimpussa